Wandelen met jouw hond in de Pyreneeën is geweldig voor berg- en dierenliefhebbers. Maar het vinden van een wandeling in de Pyreneeën die je met jouw hond kunt doen, is niet altijd eenvoudig. Afhankelijk van het gebied zijn niet alle wandelingen toegestaan met een hond.
Deze blog gaat niet over of het wel verstandig is om te gaan wandelen in de Pyreneeën met jouw hond. Het is bedoeld als een informatief stuk over waar het wandelen met honden wel of niet is toegestaan in de Pyreneeën.
Om met de deur in huis te vallen, er is één duidelijke regel in heel de Pyreneeën. Honden zijn niet toegestaan in het hart van het Nationaal Park van de Pyreneeën, zelfs niet als ze aangelijnd zijn. Onderstaande kaart laat duidelijk de grens zien. In het felgroene gedeelte zijn honden verboden. Klik hiervoor op deze link naar onderstaande website. Op deze website kunt je ook alle deelkaarten van de betreffende sectoren downloaden als PDF.
Op de officiële IGN wandelkaarten staan deze grenzen met een groene lijn aangegeven. Op de officiële wandelpaden kom je dan ook de borden tegen met het pictogram dat het vanaf daar verboden is voor honden. Maar het is ook zichtbaar op de diverse apps voor de telefoon. Bijvoorbeeld op de app van Visorando, waar je als achtergrondkaart ook een IGN kaart kan kiezen.
We gebruiken hiervoor de app van Visorando. Na het zoeken van een wandeling in de buurt van Cauterets selecteerden wij de wandeling naar de Cascade du Ceriset. Onderstaande IGN kaart hoort erbij. Je ziet duidelijk de groene lijn lopen. Vanaf daar mag je dus niet verder met een hond en kun je het laatste gedeelte van wandeling naar de Cascade du Ceriset niet lopen. Het is dus belangrijk om jezelf goed te informeren voordat je aan een wandeling begint als je een hond wil meenemen.
1 – In de Vallée d’Aspe aan de RN 134 tussen Pont d’Anglus en de Frans-Spaanse grens.
2 – In de Vallée d’Ossau aan de RD 934 tussen de Pont de Socques en de Frans-Spaanse grens.
3 – In de Vallée de Cauterets op de RD 920 en in de zomer op de paden, die de parkeerplaats van Puntas verbindt met het Chalet du Clot. Op het pad dat het bovenste station van de Gaube-stoeltjeslift verbindt met de Hostellerie Lac de Gaube. Het Ilhéou-parcours tussen de grens van het hart van het Nationaal Park van de Pyreneeën en de Refuge d’Ilhéou.
4 – In de Vallée du Gavarnie op de RD923 en op het pad dat het dorp Gavarnie verbindt met het Hôtel du Cirque.
In de Parcs Naturels Régionaux is het wandelen met honden toegestaan, mits ze zijn aangelijnd.
In de Réserves naturelles ligt alles wat gecompliceerder. Er zijn Réserves Naturelles waar het wandelen met honden is toegestaan, mits ze zijn aangelijnd en Réserves Naturelles waar honden niet zijn toegestaan.
Ook deze Réserves Naturelles staan goed aangegeven op IGN kaarten. Hieronder een voorbeeld van de Visorando app. De gebieden zijn paars omlijnd. Onder de kaart staan de links per Reserve Naturelle met de benodigde informatie.
Réserve naturelle d’Errota Handia : Honden toegestaan mits aangelijnd
Réserve naturelle de la Vallée d’Ossau : Honden niet toegestaan
Réserve naturelle d’Aulon : Honden toegestaan mits aangelijnd
Réserve naturelle du Massif du Pibeste-Aoulhet : Honden toegestaan mits aangelijnd
Réserve naturelle de Néouvielle : Honden niet toegestaan
Réserve naturelle de Conat : Honden toegestaan mits aangelijnd
Réserve naturelle de la Forêt de la Massane : Honden toegestaan mits aangelijnd
Réserve naturelle de Jujols : Honden toegestaan mits aangelijnd
Réserve naturelle de Mantet : Honden niet toegestaan
Réserve naturelle de Nohèdes : Honden toegestaan mits aangelijnd
Réserve naturelle de Nyer : Honden toegestaan mits aangelijnd
Réserve naturelle de Prats-de-Mollo-la-Preste : Honden niet toegestaan
Réserve naturelle de Py : Honden niet toegestaan
Réserve naturelle de la Vallée d’Eyne : Honden niet toegestaan
In alle overige delen van de Pyreneeën mag je dus met jouw hond wandelen en hoeven ze niet verplicht aangelijnd te zijn. Maar hou er rekening mee, dat er overal veel vee losloopt in de Pyreneeën en ze vaak beschermd worden door de Pyrenese berghond de “Patou”.
Deze waakhonden zijn opgevoed tussen de schapen en zijn er om de kuddes te beschermen tegen onder andere wolven. Ze vallen absoluut jouw hond aan als deze te dicht bij de kudde schapen komt, ook al is jouw hond aangelijnd. Een belangrijke doodsoorzaak van het vee is te relateren aan loslopende honden waardoor de kuddes in paniek raken. Herders zullen er alles aan doen om hun kuddes te beschermen tegen loslopende honden. Blijf dus vooral ver bij deze kuddes vandaan.
Loop je zonder hond in de Pyreneeën in de buurt van de schapen, ook dan komt de Patou absoluut op bezoek. Ze zijn in principe niet agressief, maar je moet ze niet proberen te aaien of te verjagen. Hou afstand van de schapen dan ze gaan vanzelf weg.
In het begin van onze video over onze wandeling naar Pic de L’Escalette kwamen de Patou op ons af toen we bij de schapen in de buurt kwamen die op het pad liepen. Één van de honden ging erg dicht achter ons lopen en de andere kwam dicht naast ons lopen. We hebben zelf grote honden en kennen geen angst , maar we blijven voorzichtig. Voor de meeste wandelaars kan het best intimiderend zijn. Het was leuk om te zien hoe ze hun werk deden en de schapen vervolgens op afstand hielden toen ze eenmaal begrepen dat wij geen gevaar vormden.
In de Spaanse Pyreneeën mag je overal met honden wandelen, mits ze zijn aangelijnd.
We hopen dat bovenstaande informatie voldoende is om met vertrouwen samen met jouw hond te gaan wandelen en te genieten van de prachtige natuur die de Pyreneeën te bieden heeft. Informeer je goed waar je wil gaan wandelen met jouw hond, want er zijn gedeeltes in de Pyreneeën waar je vooral in de zomer geen water tegenkomt en je dus extra water mee zal moeten nemen.
We wensen iedereen veel wandelplezier.
Meer lezen? Ons vorige blog ging over onze wandeling naar Plateau de Beille in de Pyreneeën.